Capitala – Praga

Praga, capitala Cehiei, minuneaza fiecare turist cu locuri incredibil de frumoase. Un oras cu o istorie bogata, cladiri cu o arhitectura veche si o cultura extrem de colorata. Intr-adevar, putem spune ca este unul dintre cele mai frumoase capitale din intreaga lume. Praga este minunat, indiferent de sezonul in care va decideti sa-l vizitati, acesta va asteapta cu locuri incredibil de frumoase, unde cu siguranta nu va veti plictisi nici un minut.

Geografie si clima

Praga este unul dintre cele mai vizitate capitale din intreaga lume, aici sosind anual peste 4 milioane de turisti. Acesta se situeaza langa raul Vltava. Numarul de locatari depaseste 1.5 milioane, insa in acest numar nu este inclus numarul navetistilor, care lucreaza in capitala, insa nu au o resedinta stabila aici. Numarul acestora este de circa 300.000 de persoane. Praga este impartita pe 22 de regiuni administrative, fiecare fiind desemnat cu un numar. Acesta se situeaza intre paralelele de 50 grade 5 minute latitudine nordica si 14 grade 28 minute longitudine estica. Acesta este membrul Uniunii Europene, astfel nu aveti nevoie de viza sau de pasaport.

Clima din capitala este continentala. Sezonul estival este cald, dar ploios, in timp ce pe timp de iarna, temperaturile scad considerabil. Pe timp de vara temperaturile se situeaza in jur de 25 de grade celsius, in timp ce pe timp de iarna in general sunt 0 grade. Zapada cade rar, insa intre lunile de mai si august ploua cel mai des.

Transport

In cadrul capitalei, puteti sa va deplasati in mai multe moduri, insa mare atentie sa nu fiti inselati. Cel mai nerecomandat mijloc de transport este taxiul. Aici foarte multi soferi nu sunt autorizati, astfel cer sume imense de bani. Pe ce rute este cel mai posibil acest lucru? Cand doriti sa luati un taxiu de la aeroport sau de la gara, pana la hotelul unde veti fi. In general soferul ofera o chitanta, pe care este evidentiat atat numele, cat si adresa, alaturi de numarul de telefon al soferului, insa sunt anumite lucruri, care fac la sfarsit chitanta sa fie imensa.

Puteti sa va deplasati dintr-un loc in celalalt si daca va plimbati. Este important insa sa treceti pe zebra numai daca este verde, deoarece in caz contrar amenda ajunge pana la 200 de lei. Important este de asemenea sa treceti cu atentie strazile, deoarece aici pietonii nu primesc prioritate de la soferi. Datorita strazilor pietruite, stradutele sunt extrem de frumoase, insa circulatia este ingreunata pentru familiile cu carucior, batranilor si persoanelor cu scaun cu rotile.

In Praga puteti apela si la deplasarea aeriana, aici existand un singur aeroport si anume Aeroportul Ruzyně Praga. Acesta este confortabil si modern si se situeaza la circa 20 km de catre capitala, in directia de nord. Daca doriti sa calatoriti cu barca, puteti sa faceti si acesta pe raul Vltava. O alta varianta de transport ar fi calatoria cu metrou sau tramvai, aici existand diverse linii speciale pentru tramvai sau autobuz. Abonamentele pentru aceste mijloace de transport pot fi achizitionate pentru 24 de ore, dar si pentru 3, respectiv 5 zile.

Economie si afaceri

In ultimii ani, capitala cehiei a devenit unul dintre cele mai importante locuri de afaceri, mai ales din punctul de vedere al filmelor. Acesta reprezinta locul ideal, pentru realizarea filmelor interbelice, deoarece orasul nu a suferit modificari si deteriorari pe timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, astfel si castelele, alaturi de biserici si strazi se afla intr-o stare buna. Marile companii de filme aleg pe Praga si din motive economice, deoarece aici taxele sunt destul de scazute si preturile mici.

Praga este si unul dintre cele mai bogate regiuni din Uniunea Europeana, aici PIB-ul depasind de doua ori media pe un locuitor.

Educatie

Praga este unul dintre cele mai renumite orase universitare, aici fiind prezenti peste 10 universitati, alaturi de mai multe scoli si colegi. Printre cele mai importante universitati se enumera:

 • Academia de Arte, fondata in 1885
 • Universitatea New York, acesta fiind o filiala, care a fost fondata in 1998
 • Academia de arta dramatica, fondata in anul 1945
 • Universitatea Tehnica Ceha, fondata in 1707
 • Universitatea Carol, care a fost fondat in anul 1348

Cultura

Orasul este adorata de catre turisti in primul rand datorita arhitecturii aparte, in care pot fi regasite elemente din secolul al 13-lea pana in cel de-al 20-lea. Cel mai important loc cultural este orasul vechi, a carui aspect dateaza din 1230 si este inconjurat de cladiri construite in stil baroc si gotic. Aici insa puteti gasi si cele mai multe muzee, alaturi de opera, teatru si expozitii.

Destinatii turistice

Fiind un oras vechi, Praga cu siguranta va v-a rapi inima. Acesta va asteapta cu stradute cu un aspect timpuriu, cu cladiri imense si cu o arhitectura aparte. Acesta in fiecare an este vizitat de milioane de turisti, astfel este important ca si dvs. sa ii faceti o vizita. Pentru a nu rata cele mai frumoase locuri, va oferim ponturi pe care puteti sa le treceti pe lista cu locurile pe care doriti sa le vizitati.

 • Piata Veche – se afla in mijlocul capitalei. Aici puteti vedea cea mai frumoasa si armonioasa combinatie de stiluri arhitectonice.
 • Turnul Stare Mesto – Acesta a inceput sa fie construit la sfarsitul secolului al XV-lea. Turnul este construit in stil gotic si este decorat prin sculptura.
 • Ceasul astronomic – poate fi ragasit in Orasul Vechi. Ceasul a inceput sa functioneze in 1410.
 • Teatrul National
 • Opera de stat
 • Filarmonica
 • Muzeul de Arta decorativa
 • Sinagoga gotica, care a fost construita in anul 1270
 • Muzeul Franz Kafka
 • Gradina Zoologica
© 2013 · Toate drepturile rezervate · Contact · Sitemap · Sursa imagini